Lapsuudessa koettu seksuaalinen väkivalta nousee esiin usein myöhemmällä iällä

Seksuaalinen väkivalta tarkoittaa esimerkiksi raiskausta, lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming), seksuaalista hyväksikäyttöä, seksuaalista ahdistelua ja muita seksuaalirikoksia.

Seksuaalisen väkivallan tabu on alkanut murtua, etenkin tällä vuosikymmenellä. Julkinen keskustelu seksuaalisesta väkivallasta on avoimempaa kuin aiemmin, myös iäkkäämmät seksuaalirikosten uhrit hakevat apua aktiivisemmin.  Raiskauskriisikeskus Tukinainen on matalan kynnyksen palvelu, johon seksuaalista väkivaltaa kohdannut voi ottaa yhteyttä soittamalla tai internetin välityksellä täysin anonyymisti. Raiskauskriisikeskukseen voi ottaa yhteyttä myös silloin, kun tapahtumasta on kulunut aikaa vuosikymmeniä.

”Lapsuudessani isä teki minulle tekoja, jotka olivat väärin. Tiesin jo sen silloin, mutta en uskaltanut kertoa kenellekään tapahtuneesta. Elämä vei eteenpäin ja painoin asian jonnekin unohduksiin. Toisinaan, kun tapahtumat tulivat mieleen, tunsin itseni ahdistuneeksi ja masentuneeksi. Pyrin kuitenkin välttämään asian käsittelyä kaikin tavoin, kun koin, että mitään ei ole enää tehtävissä ja pahin mahdollinen on tapahtunut.”  

Lapsuudessa koettu seksuaalinen väkivalta on traumatisoivaa ja vaikuttaa seksuaalirikoksen uhriin läpi elämän monilla eri osa-alueilla.  Seksuaalinen väkivalta aiheuttaa muutoksia muun muassa minäkuvassa, kehonkuvassa, tunteiden ja impulssien säätelyssä, tietoisuudessa ja tarkkaavaisuudessa. Lisäksi uhri voi kokea monenlaisia psyykkisiä ja fyysisiä oireita, kuten unettomuutta, pelkotiloja, ahdistusta ja turvattomuutta.

Usein seksuaalista väkivaltaa lapsuudessaan kohdanneet alkavat käsitellä tapahtunutta vasta myöhemmällä iällä, kun elämän olosuhteet ovat rauhallisemmat ja turvallisemmat. Seksuaalirikosten uhrit tarvitsevat yleensä tapahtuneen kohtaamiseen ja käsittelemiseen ammattiapua. Koskaan ei ole liian myöhäistä käsitellä tapahtunutta ja saada onnellista vanhuutta.

”Omat lapseni olivat jo aikuisia, jäin eläkkeelle ja minulla oli aikaa pohtia elämääni. Lapsuuden tapahtumat nousivat uudelleen mieleeni. Oma elämäntilanteeni oli kuitenkin sen verran tasaisempi, että päätin kaivaa luurangon kaapista ja kohdata tapahtuneen. En kokenut, että olisin halunnut kuormittaa läheisilläni kertomalla heille asiaa ja koin tapahtuneesta myös häpeää, enkä siksi ottanut asiaa kenenkään kanssa puheeksi. Löysin kuitenkin Raiskauskriisikeskus Tukinaisen tiedot ja päätin soittaa. Sieltä olen saanut apua ja tukea tilanteeseeni, olen käynyt juttelemassa kriisityöntekijän kanssa. Ymmärrän vihdoinkin, ettei minun tarvitse kantaa häpeää tai syyllisyyttä tapahtuneesta.”   

Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille ja heidän läheisilleen, sukupuolesta riippumatta. Raiskauskriisikeskus Tukinaisen apu on luottamuksellista ja maksutonta.

Tekstissä käytetyissä katkelmissa on yhdistetty asiakaskertomuksissa usein toistuvia teemoja.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen

Kriisipäivystys 0800 97899, ma-to klo 9-15, la-su 15-21

Juristipäivystys 0800 97895, ma-to klo 13-16

www.tukinainen.fi

www.senjanetti.fi

www.nettitukinainen.fi