Omaishoito

Omaishoitotilanne voi tulla yllättäen, tai hiipiä arkeen ajan myötä. Mäkisten perheessä omaishoitotilanne alkoi silloin, kun Sirpa halvaantui aivoinfarktin myötä. Pertistä tuli omaishoitaja kerta rysäyksellä. Akuutin tilanteen rauhoituttua Sirpa siirtyi kuntoutusosastolle, jossa kuntoutus aloitettiin. Haasteita oli monenlaisia, mutta ammattilaisten käsissä Sirpan toimintakyky alkoi palautua.

Sirpan omahoitaja otti Pertin kanssa puheeksi omaishoidon ja siihen liittyvät asiat. Omahoitaja kertoi Pertille omaishoitoperheille tarjolla olevista palveluista. Samalla hän sai esitteitä ja yhteystietoja oman kotikuntansa omaishoidosta vastaaviin henkilöihin sekä omaishoitoyhdistykseen. Paikkakunnalla olikin alkamassa Ovet- omaishoitajavalmennus, jonne Pertti heti ilmoittautui. Valmennuksen aikana Pertti sai tietoa palveluista, tuista, hoivatyöstä, avustamisesta ja apuvälineistä sekä tukea muuttuneeseen elämäntilanteeseen ja tulevaisuuden suunnitteluun.

Vuorovaikutus ja yhteydenpito kuntoutusosaston kanssa on sujunut koko ajan hyvin. Pertti on saanut tietoa Sirpan tilanteesta ja osannut siten varautua Sirpan kotiin tuloon. Rivitaloasunnossa ei onneksi ollut kovin paljoa remonttitarpeita, jotta pyörätuolilla pääse kulkemaan. Kunnalta kävi kirvesmies kuitenkin poistamassa pari kynnystä ja ulko-oviin piti tehdä luiskat.

Kotihoidonohjaaja kävi tapaamassa kotiuttamisvaiheessa sairaalassa Sirpaa ja Perttiä, ja samalla sovittiin miten perhettä voidaan tukea kotona. Pertti koki tarvitsevansa alkuvaiheessa enemmän tukea ja apua arjen sujumiseen ja hoitotoimenpiteisiin. Olihan tilanne uusi jo siitäkin syystä, että Pertti joutui opettelemaan ruuanlaitonkin alkutekijöistä. Sovittiin, että lähdetään tällä liikkeelle ja tarkistellaan tilannetta muutaman kuukauden päästä.

Sirpalle tuli turvallinen tunne siitä, että hänen kuntoutus jatkuu ja kotiin on mukava palata. Pertillä oli turvallinen olo siitä, että hän pärjää vaimonsa omaishoitajana ja ettei hänen tarvitse jäädä yksin uuden tilanteen edessä. Pertti pääsi osallistumaan vertaistukiryhmiin, käymään asioilla ja jatkamaan rakasta harrastustaan uimista kuten ennenkin.

Pertille myönnettiin omaishoidontuki, ja samalla hänelle mahdollistui omaishoitajien lakisääteiset vapaat. Samalta paikkakunnalta löytyikin mukava perhehoitopaikka, jossa Sirpa viihtyi hyvin. Pertillä on vapaapäivien aikana mahdollisuus levätä. Joskus myös lapset tulevat vapaiden ajaksi tuuraamaan. Eihän se elämä mennyt ihan niin, kuin työvuosien aikana suunniteltiin. Mutta sujuuhan se arki ihan mukavasti näinkin! Päästäisiinköhän ensi kesänä jo mökille marjastamaan….?

Kuulostaa ihanteelliselta, eikö vain? Kaltoinkohtelu on monimuotoinen ongelma, joka saattaa koskettaa sekä hoidettavaa että omaishoitajaa. Omaishoitoperheissä siihen saattaa johtaa väsymys, riittämättömyyden tunne tai vaikka katkeruus sairautta kohtaan. Yhteiskunnan palvelujärjestelmä saattaa myös osaltaan aiheuttaa kaltoinkohtelua, joko tietämättömyyttään tai tarkoituksenmukaisesti.

On muistettava, että valtaosa omaishoitajista kokee terveyden- ja sosiaalihuollon tuki- ja palveluviidakot monimutkaisina, epämääräisinä ja vieraina. Mistä hakea apua? Kuka voi auttaa? Viidakossa opas on tarpeen, jotta reitti löytyy helpommin. Opas on palvelujärjestelmässä toimiva ammattilainen, jonka tehtävänä on huolehtia omaishoitoperheestä.

Omaishoitoperhe on oman arkensa asiantuntija, ja palvelut tulee rakentaa heidän hyvinvointinsa tukemiseksi. Kaltoinkohtelun ennaltaehkäisyn avainasemassa on yhteiskunnan palvelujärjestelmä, joka tukee omaishoitajan jaksamista. Palvelujärjestelmän tehtävänä on tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa alkavat omaishoitotilanteet, jolloin tukitoimet osataan kohdentaa oikealla tavalla. Yhteiskunnan rakenteet mahdollistavat näiden ammattilaisten toimimisen omaishoitoperheiden parhaaksi.