Tuoko teknologia turvaa?

Terveiset ISG:n (International Society of Gerontechnology) konferenssista, joka pidettiin syys-lokakuun vaihteessa Nizzassa. Joka toinen vuosi järjestettävässä Ikäteknologia-konferenssissa keskitytään tämän ajan ja tulevaisuuden teknologiaan ikääntyville ja vanhoille ihmisille. Osallistujia konferenssissa oli kaikista maanosista, ja iloksemme Suomesta oli varsin paljon väkeä mukana. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto, Valli järjesti konferenssin yhteyteen opintomatkan, johon osallistui yli 20 henkilöä eri puolelta Suomea. Valliin perustettiin vuonna 2015 Ikäteknologiakeskus, jonka toimintaa RAY tukee. Ikäteknologiakeskuksen tehtävänä tukea ikäihmisten osallisuutta teknologisoituvassa yhteiskunnassa.

Konferenssin innoittamana jäin miettimään, millaiset arjen apuvälineet ja laitteet lisäävät vanhuksien turvallisuuden tunnetta. Ratkaisuja tähän ovat kehitelleet useammat yritykset Suomessakin. Monelle on tuttu kädessä pidettävä turvaranneke, jonka nappia painaessa voi pyytää apua, kun rannekkeen signaali hälyttää suoraan ulkopuoliselle taholle, esim. lähellä sijaitsevaan palvelutaloon. On myös kehitelty ovisilmä, joka suurentaa asunnon sisäpuolella olevalle näytölle kuvan oven ulkopuolella seisovasta henkilöstä. Näin vanhuksen on helpompi ja selkeämpi nähdä, kuka tulija oikein on. Oven ulkopuolella näkyy ihan tavallinen perinteinen ovisilmä.

Elämää helpottava on myös ”muistutin”, johon voi tallentaa itselleen sopivan muistutusviestin. Muistuttimen voi sijoittaa vaikka ulko-oven lähelle, ja kun ohitat sen, muistutin kertoo viestisi. Viesti voi olla vaikka ”laitoithan ikkunan kiinni” tai ”sammutitko kahvinkeittimen”.

Teknologia ei voi kuitenkaan korvata läheistä ihmistä. Jos läheinen kuitenkin lisää vanhukselle turvattomuuden tunnetta, on hyvä, että on jokin apuväline, tai toinen ihminen, joka voi poistaa tai lieventää tätä tunnetta. Vammais- ja vanhuspalvelujen johtaja Nina Kaukonen Mikkelistä on tässä blogisarjassa kirjoittanut Mikkelin alueella toimivasta Huoli-palvelusta, johon kuka tahansa voi viestittää huolensa vanhuksesta, läheinen, sukulainen, naapuri ym. Hyvä, että meillä on erilaisia malleja ja mahdollisuuksia edistää vanhusten turvallisuuden tunnetta.

Nizzan matkallemme kantautui Suomesta mukava uutinen: Suvanto ry:n Suvanto-linja on voittanut kansallisen rikoksentorjuntakilpailun. Vallin väki onnittelee lämpimästi Suvanto ry:tä, jäsenjärjestöämme.