Ajankohtaista

21.12.2020
Hyvää joulua! »
7.7.2020
Kiitos! »

15.5.2020 ”Anna hyvän kiertää” – Veronica Fellman, Sipoon palvelutalosäätiö

Anna hyvän kiertää

Nyt on vaikeita aikoja ikäihmisillä, kun ei saa tavata koronaepidemian takia säädetyn valmiuslain takia. Ikäihmisiä pidetään eristyksessä eivätkä he saa nähdä muita kuin samassa taloudessa asuvia, ja moni ikäihminen asuu yksi taloudessa. Eristys voi tuntua kidutukselta. Samalla voidaan pohtia, mitkä suhteet ovat elämää ja energiaa tuovia, ja mitkä ovat energiaa kuluttavia. Missä suhteissa viihtyy, ja missä suhteissa tuntuu, että ei enää jaksa. Jos on suhteessa kaltoinkohtelua tai pahimmassa tapauksessa väkivaltaa, on otettava itsestään kiinni, onko halua jatkaa energiaa tai elämää kuluttavia suhteita tai ainakin samassa muodossa. Tämän takia kannattaa myös ottaa yhteyttä ammattilaisiin, jotka voivat auttaa yksinäisyysajatusten tai avuttomuustunteen hallinnassa.

Koronapandemian aikana on myös terveys- ja sairaanhoitoon pääsy vaikeata. Pelkästään akuuttisia hoitotoimenpiteitä tehdään ja monesti hoitopäätöksiin koronaepidemia voi ikävälläkin tavalla vaikuttaa. Ikäihmiset haluavat useimmiten tavata, ja liikkuvia hoitoja on usein vaikea saada kotiin. Puhelinpäivystykseen kannattaa aina olla yhteydessä.
On erittäin tärkeää, että eristyksessä syystä tai toisesta olevat henkilöt nyt hoitavat itseään ja ajattelevat, miten voisivat psyykkisesti, fyysisesti, älyllisesti ja sosiaalisesti ylläpitää hyvinvointiaan. On vinkkejä saatavissa, kannattaa katsoa lähialuettaan ja ajatella, mitä aikaisemmin tehtiin, jotta voi hyvin: ulkoilu, kävely, sauvakävely, uusien reittien löytäminen, uuden näköpaikan löytäminen ehkä jonkun mukavan ystävän kanssa, eväsretkelle tai ihan muuten vaan voi olla hyvä vaihtelu arkeen. Nyt on myös aika soittaa jollekulle, jolle on ajatellut kauan soittaa, mutta ehkä ei ole vähän aikaan soittanut. Koronapandemian aikaan on saa antaa hyvän kiertää ja piristää ystäväänsä.

 

Veronica Fellman
Sipoon palvelutalosäätiön toimitusjohtaja