Ajankohtaista

21.12.2020
Hyvää joulua! »
7.7.2020
Kiitos! »

”Vanhusten väkivalta on vaiettu asia”, Mervi Janhunen-Ruusuvuori, Setlementtiyhdistys Naapuri ry

Tamperelainen -lehdessä julkaistu 18.6.2016.

”Vanhusten väkivalta on vaiettu asia”

VÄKIVALTA Mervi Janhunen-Ruusuvuori kannustaa ihmisiä puhumaan elämässä kokemistaan vaikeuksista.

Uhkailua, kiristystä, aggressiivista rahanpyyntiä eläkepäivänä. Keskinäistä verbaalista nahistelua, joka toisen tai molempien sairastuessa muuttuu yhtäkkiä fyysiseksi.

Tätä kaikkea on väkivalta tai uskottava uhan kokeminen ikäihmisen elämässä. Tamperelaisen setlementtiyhdistys Naapurin toimialajohtaja Mervi Janhunen-Ruusuvuori sanoo, että monen ongelman taustalla on vanhakansainen näkemys siitä, ettei kodin sisällä tapahtuvista asioista hiiskuta neljän seinän ulkopuolelle.

– Perheväkivaltaan liittyy myös paljon tabuja, joista on vaikea puhua. Me yritämme osaltamme auttaa siinä, että ihminen hakee ja saa apua jos on sellaisen tarpeessa, Janhunen-Ruusuvuori sanoo.

Puhumattomuuteen liittyy myös vanhanaikainen avioliittokäsitys.

– Ajatellaan, että naimisiin mennään vain kerran ja avioliitossa eletään sitten niin kauan kuin elämääkin on edessä elettävänä.

Koska ikäihmisten kokema kaltoinkohtelu tai väkivallan uhka on vaikeutta asia, ei ongelman todellisesta mittakaavasta ole varmuutta.Vuonna 2010 julkistetun THL:n tutkimuksen mukaan yli 60-vuotiaista naisista neljäsosa oli kokenut jonkinlaista kaltoinkohtelua.

– Tällainen kaltoinkohtelu voi olla monenlaista. Unohdetaan omien vanhempien huolehtiminen tai sitten tullaan uhkailemaan eläkepäivänä, että anna rahaa. Uhkailua on hyvin monenlaista ja monta laatua, ja pahimmillaan se pystytään toteuttamaan hyvinkin salakavalasti, toimialajohtaja huomauttaa.

Vanhukset ovat rikostilastoissa selvästi aliedustettuina. Janhunen-Ruusuvuori huomauttaa, että asiat kannattaa tuoda esille, vaikka niihin ei mitään suoraviivaisen rikollista liittyisikään.

– Esimerkiksi väkivalta voi olla hyvin monenlaista. Se voi olla henkistä: toista voi alistaa niin monella eri tavalla. Se voi olla taloudellista ja valitettavan monella eri tavalla seksuaalista. Kun sairaudet mahdollisesti kärjistävät luonnetta, seurauksena voi olla jopa parisuhdeväkivaltaa, hän huomauttaa.

Toiminnanjohtajan mukaan kulttuuri on aihepiirin tiimoilta menossa parempaan suuntaan. Hän on tyytyväinen siihen, että uuden sukupolven ihmisille vaikuttaisi olevan luontevampaa ja luonnollisempaa ratkoa elämän ongelmatilanteita nimenomaan puhumalla.

– Asiat jotka kenties ovat aikaisemmin olleet tabun asemassa, eivät sitä enää ole.

Setlementtiyhdistys Naapurin Perheväkivaltaklinikan yksi toimintamuoto kokonaisuudessa on vertaistukiryhmä Tyrsky. Ryhmä on tarkoitettu aikuisen lapsen väkivallan kohteeksi joutuneille vanhemmille. Naapurissa uskotaan, että sille on suuri kysyntä.

Mervi Janhunen-Ruusuvuori
Toimialajohtaja, Vaikeat elämäntilanteet – toimiala
Setlementtiyhdistys Naapuri ry